BITCOIN WEKELIJKSE VOORUITZICHTEN: T-BONDS BEDREIGEN CRUCIALE BTC/USD STEUN

Belangrijke Bitcoin-opmerkingen:

  • Bitcoin daalde vorige week wild toen de Amerikaanse dollar profiteerde van de stijgende rente op staatsobligaties.
  • Toch hield het dip-buying sentiment nabij een technisch steunniveau de bullish bias van de cryptocurrency intact.
  • Een verdere stijging van de yields zou de beren het steungebied kunnen laten testen voor een breakdown.

De BTC/USD wisselkoers registreerde een scherpe opleving en wist een groot deel van de verliezen van de vorige week op maandag weg. Het was in staat om de zondagssessie af te sluiten boven $45.000, een niveau dat binnen het steungebied valt dat Bitcoin Up bearish pogingen heeft afgetopt van het veranderen in een volwaardige sell-offs.

Desalniettemin daalde de cryptocurrency met maximaal 26,30 procent na het vestigen van zijn recordhoogte boven de 58.000 dollar op 21 februari.

Er was een duidelijke indicatie van winstnemingen in alle risicovollere markten, waaronder technologieaandelen. De carry trades zelf kwamen in het kielzog van een laat-weekse rally van de Amerikaanse dollar, gestimuleerd door een dramatische stijging van de rente op schatkistpapier tot nu toe dit jaar.

De rente op de benchmark 10-jaarsrente sprong van 1 procent aan het begin van 2021 naar meer dan 1,6 procent voor het sluiten van februari, het hoogste niveau in een jaar. Deze stijging verminderde de aantrekkingskracht van Bitcoin, een niet-rendabel activum, omdat het al op overgewaardeerde niveaus werd verhandeld.

Dat leidde tot een enorme neerwaartse correctie, waarbij de prijs dook tot $43.016 in de vorige sessie. Een correctie in de rente op 10-jaars obligaties aan het eind van vorige week en het begin van de nieuwe viel echter samen met een opleving in de Bitcoin-markten.

TECHNISCHE STEUN VASTGEHOUDEN

De omgekeerde beweging tussen de 10-jaars rente en Bitcoin deze week staat niet garant voor een negatieve correlatie. Ze hebben meer te maken met een sterk koopsentiment op de Bitcoin-markten binnen een aantoonbaar steungebied dat in de onderstaande grafiek is aangegeven.

Tot nu toe heeft de range de beren ervan weerhouden om hun sell-off bias uit te breiden. Veel analisten zien het als een bevestiging dat de aanhoudende correctie van Bitcoin niet zal blijven duren. In plaats daarvan zullen de stieren de markt overnemen en de prijzen terugduwen naar hun recente recordniveaus.

„Zelfs in deze correctie is de uitstroom van Bitcoin van exchanges nog steeds zwaar,“ betoogde Michaël van de Poppe, een onafhankelijke marktanalist. „Dit betekent dat mensen hun Bitcoin kopen om als beleggingsvehikel in de koelcel te bewaren en die verkopen niet. We zijn nog vroeg. In een gezonde correctie.“

BITCOIN DEZE WEEK

Santiment merkt op dat de 30-daagse correlatie van Bitcoin met de Amerikaanse aandelenmarkt de laatste tijd sterker is geworden. De kern van hun copycat-trends ligt – opnieuw – in de stijgende obligatierendementen.

De eerste grote impuls komt van de verbeterende uitrol van vaccins over de hele wereld, die de hoop doet herleven op een sneller dan verwacht economisch herstel zodra het leven weer zijn normale gang gaat. Vervolgens hebben de Democraten de controle over de Amerikaanse Senaat overgenomen, waardoor president Joe Biden zijn ambitieuze stimuleringsmaatregelen van $1,9 miljard kan doorvoeren om de economie verder te verzachten.

Dit heeft de inflatieverwachtingen opgedreven, waardoor de obligatiemarkten de voorbije weken in de uitverkoop zijn gegaan. Het komt ook omdat beleggers vrezen dat de Federal Reserve haar monetaire beleid sneller zal verkrappen dan eerder gemeld. De voorzitter van de centrale bank, Jerome Powell, heeft aangegeven dat zijn kantoor de rente lager zal houden totdat ze de inflatie boven de 2 procent duwt.

Dit gespannen klimaat wordt nog eens onderstreept door de recente wilde schommelingen op de techaandelen- en Bitcoinmarkten en de groei van aandelen die tijdens de pandemie het meest hebben verloren. Santiment merkt op:

„Zoals we hebben opgemerkt in eerdere gegevensstudies, hebben BTC-rallies de neiging om het meest prominent te zijn wanneer [de correlatie van de cryptocurrency met de Amerikaanse aandelen] negatief wordt, zoals het deed in december 2020.“

Een verdere stijging van de rente op Amerikaanse obligaties zou de Bitcoin-prijzen lager kunnen duwen. Mocht dit gebeuren, dan zou de druk om de opwaartse bias te behouden vallen op het technische steungebied, zoals hierboven vermeld. Anders zou de prijs kunnen dalen naar $40.000 of lager.